Kinderen in het verkeer – Tips voor ouders !

Als je kind te voet of met de fiets naar school gaat…

 • Leer je kind dat zien niet gelijk is aan gezien worden. Het is niet omdat je kind zelf een auto ziet, dat de bestuurder je kind ook gezien heeft!
 • Kies kleurrijke kledij (rood, oranje, geel) en/of een fluo-hesje zodat je kind opvalt in het verkeer. Zeker voor de winter zijn heldere jassen met reflecterende strips ideaal.
 • Leer je kind dubbel zo goed op te letten in de buurt van parkings. Bestuurders die achterwaarts hun parkeerplaats uitrijden, zien je kind vaak niet.
 • Weeg goed af of je kind reeds zelfstandig naar school kan stappen of fietsen. Is het vaardig genoeg om de schoolweg veilig af te leggen? (Kinderen van minder dan 8 à 9 jaar zijn niet in staat om efficiënt op alle verkeerssituaties te reageren. Dat blijkt uit studies)
 • Kies zorgvuldig en oefen de route die het kind alleen zal volgen. De kortste route is niet altijd de veiligste!
 • Controleer in de loop van het schooljaar af en toe of het nog steeds goed gaat.
 • Geef zelf altijd het goede voorbeeld!

Oversteken !

Om goed te kunnen oversteken, zoek je steeds een goede oversteekplaats.
Dit is een plaats vanwaar je kind het verkeer goed kan overzien en het zelf goed gezien wordt.
Dit wil zeggen :

 • niet in een bocht of op de top van een helling.
 • niet achter een boom of reclamebord.
 • niet tussen geparkeerde auto’s
 • Je steekt het best over op een zebrapad!
 • De voetganger die oversteekt of op het punt staat dit te doen, heeft voorrang (dit geldt enkel voor zebrapaden waar er geen verkeerslichten zijn en er geen agent staat)

Dit betekent dat de bestuurder moet kunnen stoppen bij het naderen van een zebrapad!
Voorrang is echter niet gelijk aan veiligheid.
Oversteken dient dus altijd met de nodige voorzichtigheid te gebeuren!

Zichtbaarheid Fietsers en Voetgangers !

Waarom moet je opvallen in het verkeer?

Fietsers en voetgangers zijn zich er vaak niet van bewust hoe slecht zichtbaar ze zijn bij regen, mist of invallende duisternis. Elk jaar worden voetgangers en fietsers aangereden, doordat een automobilist ze in het donker niet tijdig opmerkt. Om de kans op een ongeval te verkleinen, zorg je ervoor dat je gezien wordt wanneer je op straat komt. Wanneer jij de aanrijdende auto gezien hebt, is het nog niet zeker dat die automobilist jou gezien heeft! Opvallen door heldere kleuren en reflecteren is de boodschap!

Onze voetgangers en fietsers dragen steeds een fluo-hesje!

Wie geen fluohesje heeft, mag er gratis 1 afhalen op het secretariaat.
Natuurlijk mogen de kinderen die met de auto gebracht worden ook een hesje dragen maar dit is niet verplicht.

Autogordel dragen !

De gordel, de juiste reflex!

Formule 1-piloten doen het, als je in het vliegtuig zit, doe je het, dus is er geen enkele, zinnige reden waarom je ook in de auto de gordel niet zou vastklikken.
Het dragen van de veiligheidsgordel verdubbelt trouwens je overlevingskansen bij een auto-ongeluk. Dat is bewezen. De gordel is hét middel bij uitstek is om je bij een ongeval te beschermen.
Achterin de auto biedt de gordel trouwens evenveel bescherming als voorin. Toch zijn er maar weinig bestuurders die erop letten dat ook de passagiers achterin zich veilig vastklikken.

Mogen kinderen voorin zitten ?

Ja. Kinderen mogen op elke leeftijd voorin plaatsnemen, op voorwaarde dat ze worden vastgeklikt zoals de wet het voorschrijft. Eén beperking: het is verboden om een kind in een autozitje tegen de rijrichting in te plaatsen, op een plaats die uitgerust is met een frontale airbag, tenzij deze ontkoppeld is.
Algemene regel voorin en achterin: Kinderen (jonger dan 18 jaar) die kleiner zijn dan 1,35m moeten vervoerd worden in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem.
Kinderen vanaf 1,35 m moeten meereizen in een voor hen geschikt beveiligingssysteem, of moeten de veiligheidsgordel dragen.

BIVV